kuo ypatingas natūralus muilas?

Natūralus muilas ypatingas visų pirma tuo, kad jis yra gaminamas tik iš natūralių augalinių aliejų, maišant juos su šarmu. Sakysit, va, tai kur natūralumą rast, jei naudojamas šarmas? Bet muilo kitaip ir nepadarysi. Čia reiktų prisiminti chemijos pamokas, kas gaunas sumaišius rūgštį su šarmu - o gi druska ir vanduo. Muilinimo, arba kitaip, saponifikacijos, reakcijos esmė tokia pati. Sumaišius aliejų (riebalą) su šarmu, susidaro riebalių rūgšties natrio druska (arba kitaip- tikrų tikriausias muilas) ir glicerolis.
Pramonininkai glicerolį iš muilo išsūdo ir parduoda atskirai kaip vertingą medžiagą, kuri gerai drėkina odą. Natūralaus muilo gamyboje  po reakcijos lieka apie 10% glicerolio, kuris yra vertingas muilo komponentas dėl savo drėkinamųjų savybių.
Dėl tikrumo, kad muile po reakcijos neliktų šarmo, yra apskaičiuojami ne tik kiekvienam aliejui tenkantis šarmo kiekis, kuris aliejų paverčia muilu, bet ir paliekamas riebalų perviršis, arba kitaip, pariebinimas, kas garantuoja, jog šarmas po reakcijos galutinai neutralizuosis.
Muilo kvapas… va čia prasideda tikra alchemija ir kvapų laboratorija. Norint išgauti įdomesnį kvapą vien iš eterinių aliejų, verta nemažai pasistengti maišant po lašą tuos stebuklingus kvapius žolių, gėlių, medžių ir kitokius natūralius eterinius aliejus. Naudoti sintetinius kvapus būtų nepalyginamai paprasčiau, nes jų kvapų gama be galo plati, o ir kvapai, skirtingai nuo eterinių aliejų daug geriau laikosi, ir taip greit neišsikvepia… Bet sintetinių kvapų mes tikrai nenaudosime, nes naudos iš jų jokios, o žala tai gali būti. O juk ir įdomiau atidarius eterinio aliejaus buteliuką mintyse dėlioti kvapų derinius, paskui juos perkelti į atskirą indelį ir tik tada, jei apsijungęs kvapas tikrai vertas nuodėmės, tik tuomet jis atsiduria muilo masėje ir pasklinda po visą muilo gabaliuką.
Kad nebūtų monotoniškas ir nuobodus, kiekvienas muiliukas yra “spalvinamas”. Tik nepagalvokite, kad dedame dažų, anaiptol! Nors nemažai muilo gamintojų nesuka sau galvos ir nuspalvina muilą tam tikrais dažais.
Mes esam gudresni :) “Dažom” muiliuką karotinu, natūraliai esančiu aliejuje, žolelių ištraukomis (kitaip tariant, arbatomis), prieskoniais, kakava ar kosmetiniais moliais, kurie be to, jog suteikia spalvą muilui, turi labai daug gerų savybių odai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą