kaip muilas plauna?

Turbūt pamenate iš chemijos pamokų, kad šarmui sureagavus su rūgštimi gaunas druska ir vanduo. Muilinimo, arba kitaip, saponifikacijos reakcijos esmė yra tokia pati.
Jei smulkiau paaiškinus, tai aliejus yra sudarytas iš glicerolio molekulės, prie kurios yra prisijungusios 3 riebiosios rūgštys, kurios varijuoja priklausomai nuo aliejaus rūšies. Sumaišius riebalą (aliejų) su natrio šarmu, gaunama natrio druska (arba, kitaip tariant muilas) bei glicerinas. Nuo naudojamos riebalų rūšies priklauso, kokios natrio riebiųjų rūgščių druskos gausis, o jos lemia muilinimo - prausimo savybes. Viena druska gerai putoja ir prausia, o kita putos mažiau, praus prasčiau, bet suteiks muilui daugiau drėkinamųjų savybių. Todėl tinkamai suderinus aliejus, naudojamus muilo gamyboje, galima sukurti kokį tik norime muiliuka - nuo ypač gausiai putojančio dideliais burbulais ir plaunančio net kietame vandenyje iki itin švelniai plaunančio, putojančio smulkia kremine puta ir gerai drėkinančio.

Muilo (natrio druskos) molekulė yra gana didelė, turinti dvi dalis: hidrofiline (traukiančią vandenį) galvutę, prie kurios prisijungusi Na molekulė (jonas) bei ilgą hidrofobinę (”bijančią vandens”) uodegėlę, kurią sudaro riebiosios rūgšties liekana. Dėl hidrofobinių ir hidrofilinių savybių, kurias turi muilo molekulė, muilas įgauna plaunančią funkciją.



Tai kaip muilas plauna? Kai mes įlipę į dušą susiruošiame praustis - mūsų tikslas yra nuplauti kūno riebalus, susimaišiusius su prakaitu, dulkėmis ir kitais nešvarumais. Nusimuilinę kūną, mes “leidžiame” muilo molekulei sąveikauti su kūno nešvarumais. Muilo hidrofobinė uodegėlė prisikabina prie kūno nešvarumų ir riebalų dėka savo hidrofobinės funkcijos ( uodegėlė “bijo” vandens, bet puikiai sąveikauja su riebalais), o hidrofilinė galvutė (”draugaujanti” su vandeniu) susiriša su tekančiu vandeniu, tad nuplaunant nuo kūno muilą, pasigriebia ir nešvarumus, prilipusius prie uodegėlės ir “vualia” - mes švarūs!

Beje, visi cheminiai putojantys detergentai, veikia taip pat, nes jų sudėtis funkciškai tokia pati kaip muilo molekulės, tačiau skirtumas yra didelis. Detergentas agresyvai čiumpa viską, kas prie jo prikimba, tad oda yra smarkiai nuriebalinama, nuprausta ji sausėja, skatina vėl išsiskirti kūno riebalus, dėl to oda riebaluojasi greičiau ir smarkiau nei įprastai ir mums vėl greitai prireikia į dušą. Muilas plauna švelniai, neagresyviai, o kur dar jo sudėtyje esantis glicerolis, kuris padengia plona plėvele odą ir ją drėkina bei neleidžia per daug nusausėti

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą