Kaip gimsta tobulasis muiliukas arba muilo gaminimo pamokėlė


Kad pagamintumėm natūralų, kietą, putojantį bet švelnų muiliuką, visų pirma susidėliojame, kokius aliejus naudosime. Kietumą suteikia palmių ir kokosų aliejai, putojimą - kokosų ar palmių branduolių aliejai, o minkštumo, slydimo ir drėkinimo - alyvuogių, saulėgrąžų migdolų ir t.t. aliejai. Taigi, pradžiai mums reikia susidėlioti savo receptuką. Kad gautumėm būtent tokį kietą, putojantį, drėkinantį muiliuką, mums reikės:
  • 250 g kokosų aliejaus
  • 400 g alyvuogių aliejaus
  • 200 g palmių aliejaus
  • 150 g sviestmedžio sviesto

  • 350 g distiliuoto vandens
  • 140 g natrio hidroksido (šarmo)
Receptas paskaičiuotas su 5% pariebinimu (bendro šarmo kiekio sumažinimu, kas užtikrina pilną aliejų pavertimą muilu ir visišką natrio šarmo neutralizaciją). Darant pagal šį receptą, gausime apie virš 1 kg muilo gabalą, kuris laikui begant ir muilui bręstant palengvės dėl vandens nugaravimo, tad galime sakyti, jog muilo svoris bus 1 kg (šiaip muilo svoris skaičiuojamas sudedant naudojamų aliejų masę).
Tad pasiruošiame reikalingus įrankius ir indus. Mums reikės:
  • nerūdyjančio plieno ar emaliuoto puodo (tik jokiu būdu nenaudokite aliumininio - jis reaguos su šarmu!!!)
  • 1,5 - 1,8 l talpos formos muilui (medinės ar plastikinės)
  • sviestinio popieriaus formai išklot (jei forma medinė, o jei plastikinė - pakaks ją ištept aliejumi)
  • karščiui atsparaus stiklinio ar plastikinio indo šarmui maišyti
  • blenderio (plakiklio, tik ne tokio, kur kiaušinių baltymus plakam - jis baisiai taškosi, o apsitaškyti būtų labai blogai)
  • svarstyklių, sveriančių 1 g tikslumu
  • dviejų termometrų
  • acto buteliuko šarmo neutralizavimui, jei netyčia užtikštų kur šarmas ar muilo mišinys
Į švarų, sausą puodą sudedame visus tiksliai pasvertus aliejus ir sviestus, įstatome puodą į kitą, didesnį puodą ar indą su karštu vandeniu ir laukiam, kol aliejai ir sviestas ištirps ir susimaišys. Aliejus gerai išmaišome ir šildom, kol temperatūra pasieks 55-58 laipsnius. Aliejų svarbu nekaitinti tiesiogiai ant ugnies, nes taip gali aliejai per greitai įkaist, o be to, tai kenkia gerosioms aliejų savybėms (mes gi darysim patį geriausią muiliuką)
Karščiui atspariame inde pasisveriame distiliuotą vandenį, tik jokiu būdu ne iš krano, netinka net ir virintas, nes tokiame vandenyje pilna druskų, metalo jonų - mums gi nereikia neaiškios kilmės priemaišų tobulajame muiliuke :)
Atskirai pasisveriame šarmo granulytes (aš puikiai tam reikalui tinka vienkartinės plastikinės lėkštutės ar vienkartinis plastikinis puodelis)
O dabar atsakingiausias momentas. Gerai vėdinamoje patalpoje ar po gartraukiu, atsargiai supilame natrio šarmą į vandenį TIK NE ATVIRKŠČIAI !!!  Tirpdamas šarmas smarkiai įkaista - kone iki virimo bei pradeda garuoti. Garai - tai tas pats natrio šarmas, tad reiktų labai pasistengti jų neįkvėpt, nes jie labai ėsdinantys ir gali gerokai nugraužt kvėpavimo takus. Todėl darydami muilą būtinai pasverkite savo chemines žinias, įsitikinkite, kad aplink po kojom nesipainios vaikai ar gyvūnai bei būkite itin atsargūs!!! Išmaišius ir ištirpinus natrio hidroksidą, palikite jį ataušti iki 57-59 laipsnių (tam reikalui pasitarnaus antrasis termometras). 
Kol šarmas aušta, o aliejai šyla, aš susidedu po ranka visus reikiamus priedus: eterinius aliejus, aliejuką, kokį vertingą muilo praturtinimui, vaistažoles ar smulkintas avižas, kavos tirščius (čia jau kaip kiekvieno fantazija suveikia). Svarbu yra tų priedų nepadaugint. Tokiam muilo kiekiui, kurį mes čia gaminam, puikiai pakaks pusės stiklinės sausųjų priedų, keleto valgomų šaukštų aliejaus (migdolų, makadamijų, jojobos - siūlau paskaityti apie mano aprašytus aliejus ir jų naudą odai, taip lengviau bus susikonstruot sau tinkamą muilą). Eterinių aliejų galima naudoti pagal skoni, mėgstamą kvapo intensyvumą, tik reikia nepamiršti, kad bręstant muilui kvapas taps silpnesnis. Šiam muilo kiekiui pakaks ir keliu valgomų šaukštų mėgiamo kvapo eterinio aliejaus.
Suvienodėjus šarmo ir aliejų temperatūrai, pats laikas juos sumaišyti ir pradėti saponifikacijos reakciją. Būkite atsargūs ir neapsitaškykite. Supylus šarmą į aliejų mišinį, dabar teliks maišyti, kol susidarys taip vadinama "pėdsako" konsistensija (muilo mišinys pasidaro tirštas, maišant palieka šaukšto padarytos vagos, arba kitaip tariant, muilas tampa panašus į pudingą). Šaukštu maišyti trunka ilgokai, todėl čia puikiai pasitarnaus "blenderis". Blenderiu maišant pėdsakas atsiranda labai greitai, tad svarbu ir nepersistengt, bei maišant neištraukinėti blenderio, kad neužtikštų šarminga muilo masė. 
Pasiekus pėdsako konsistensiją belieka sudėti norimus priedus ir eterinius aliejus (tą atliekant pakankamai greit, nes dažnai eteriniai aliejai dar smarkiau paspartina muilo pėdsakėjimą) ir išpilti muilą į formą. 
Po paros ar dviejų muiliuką jau galima išimti ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, bei sudėjus kur nors ant spintelės dėžutėje (kad vienas su kitu nesiliestų), palikti mėnesiui brandintis. Muilui bręstant galutinai sureaguoja šarmas ir išgaruoja vanduo. 
Valio! Pagaliau atėjo metas išbandyti muiliuką. Jei jis netrupa, neišsisluoksnavo aliejai, netraukia rankų odos - reiškia jis yra visiškai tinkamas naudoti. PH arba šarmingumą galima patikrinti indikatorinėmis juostelėmis arba liaudišku būdu - atsargiai lyžtelint muilą. Jei kanda - reiškia šarmo dar yra, jei ne - drąsiai galima naudot. Idealu, jei muilo pH yra 8  bet jei indikatorius rodo daugiau nei 10 pH, tai muiliuku geriau nesipraust - tokį galima perlydyti (lydant ir šildant neutralizuosis šarmas) arba tiesiog naudoti kaip skalbiamąjį muilą.

4 komentarai:

  1. Norejau paklausti, o paskutineje nuotraukoje tiek daug gaunasi muiliuku is to recepto ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. nuotraukoj muiliuku kiekis is didesnio recepto darytas, bet is 1 kg kaip duotam recepte gausis nemazas kiekis muilo, o pjaustyti galima ivairiai- tai ir muiliuku bus daugiau ar maziau vienetu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai kokio dydzio butu galima naudoti forma ? Ir beja , ar tinka metalines formos ??

    AtsakytiPanaikinti
  4. Formą galite naudoti kokią tk norite- stačiakampę dėžutę. Geriausia, kad tilptų bent pusė kilogramo muilo. Aišku galima muilo masę išsipilstyti ir į mažas formeles, ypač jei norisi kokios dekoratyvios formos, pvz vaikiškam muiliukui, bet tokiu atveju reiktų muilą apkloti šilčiau ir pabrandinti ilgiau.
    Iš metalo, tai muilui tinka nerūdyjantis plienas, nenaudokit aliuminio-reaguos. jei forma medinė, įklokite pvz sviestinį popierių, o jei plastmasinė-ištepkite riebalais prieš pilant muilą.

    AtsakytiPanaikinti