Dabar pabandysiu surašyt visus naudojamus aliejus ir kuo jie ypatingi.
Gaminant muiliukus, pagrindinis komponentas yra alyvuogių aliejus.  Alyvuogių aliejus (Olive Oil - Olea europaea) - jau daugybę amžių naudojamas kaip nepakeičiama odos priežiūros priemonė, yra turtingas me tik mononesočiomis riebiosiomis rūgštimis, bet ir turi vitamino E, antioksidantų, puikiai drėkina odą ir apsaugo ją nuo ankstyvo senėjimo. Alyvuogių aliejaus muilas yra labai švelnus, putojantis smulkia kremine puta ir puikiai tinka visiems odos tipams.  Muilas, kurio sudėtyje yra alyvuogių aliejaus, drėkina ir palaiko odos elastingumą. Kretoje nuo senų laikų yra gaminamas muilas vien iš alyvuogių aliejaus. Toks muilas yra vadinamas Kastilijos muilu.  Turbūt vienintelis šio muilo trūkumas yra tas, kad jis yra ganėtinai minkštas ir greitai ne tik susimuilina, bet ir patįžta, todėl norint kieto, putojančio muiliuko, reikia dėti ne tik alyvuogiu alieju. 



Sekantis muiluose naudojamas aliejus yra kokosų (Coconut Oil - Cocos nucifera). Jis pelnytai muilininkų tarpe vadinamas muilo karaliumi, nes muilui suteikia ne tik kietumo, bet ir putojimo. Muilas vien iš kokosų aliejaus labai gerai plauna,  be to, toks muilas putoja net jūros vandenyje!!! Kokosų aliejus stipriai drėkina odą, minkština, lygina ją bei apsaugo nuo kenksmingo aplinkos poveikio. Tačiau muilas vien iš kokosų aliejaus bus per “stiprus” odai ir ją nusausint, tad gaminant muiliukus, šio “karališko” aliejaus kiekis yra kruopščiai apskaičiuojamas.
Specialistai kokosų aliejų rekomenduoja tiek odos apsaugai nuo UV spindulių poveikio, tiek naudoti po saulės vonių kaip drėkinančią, maitinančią priemonę. Kokosų aliejus pasižymi ilgalaikiu poveikiu, skatina odos atsinaujinimo procesus, oda darosi lygesnė ir sveikesnė, atkuriamas odos pH. Šis aliejus gali būti naudojamas ir ypač jautrios odos priežiūrai. Kokosų aliejus rekomenduojamas ir plaukų priežiūrai kaip drėkinanti, suteikianti sveiką blizgesį, maitinanti ir sauganti nuo aplinkos poveikio priemonė. Kokosų aliejus lengvai susigeria, suminkština odą ir nepalieka ant jos riebaus sluoksnio. Jis veikia raminančiai, gydo žaizdas, kraujingas pūsles, išbėrimus. Jį naudodami per kelias dienas galime apmalšinti chroniškus odos uždegimus, tad nenuostabu, kad kokosų aliejus yra itin vertinga sudedamoji gydomųjų balzamų ir tepalų dalis.
Kokosų aliejus panašiai kaip odą veikia ir plaukus. Jis juos suminkština, išlygina plauko sieneles ir maitina galvos odą. Specialistai sako, kad kokosų aliejaus kaukių naudojimas prieš plaunantis plaukus padeda nuo pleiskanų kur kas geriau negu visi gydomieji šampūnai.
Kietumo muilo gabalėliui suteikia palmių aliejus (Palm oil). Archeologiniai kasinėjimai parodė, kad palmių aliejų naudojo maistui dar prieš 5 tūkst. metų. Šimtmečiais vietiniams gyventojams aliejinė palmė buvo pagrindinis riebalų šaltinis. Jie naudojo palmių aliejų maistui, kūno priežiūrai, gyvenamo būsto apšvietimui. Palmių branduolių aliejaus cheminė sudėtis artima lipidinio sluoksnio, kuris dengia žmogaus odą, sudėčiai ir todėl jis yra idealus preparatas jos priežiūrai. Jame yra 40% mononesočiųjų riebiųjų rūgščių (daugiausia palmitino), karotinoidai, oleino ir kitų riebiųjų rūgščių trigliceridai (40%). Palmių aliejus pakankamai atsparus oksidacijai, turi ilgą laikymo terminą. Šiuolaikinėje medicinoje palmių aliejus naudojamas tepalų, žvakučių gaminimui. Be to, jis plačiai taikomas ir kosmetikos praktikoje. Palmių aliejus aktyvuoja lipidų apykaitą odoje, puikiai šalina išsausėjimą ir pleiskanojimą, saugo nuo vandens praradimo, greitina žaizdų gijimą. Taip pat turi antioksidcinių savybių, minkština, saugo nuo uždegimų, maitina, drėkina, tonizuoja odą.


Migdolų aliejus (Almond oil-Amygdalus communis) -tai lengvas ir labai vertingas aliejus, išgaunamas šalto presavimo būdu iš saldžiųjų migdolų sėklų. Jame yra vitamino E, kuris yra natūralus antioksidantas, lėtinantis odos uždegiminius procesus, taip pat vitamino F, kuris normalizuoja riebalų liaukų funkciją, stabdo porų plėtimąsį, skatina plaukų augimą bei palaiko jų elastingumą ir blizgesį. Migdolų aliejus idealiai tinka vaikų odytėms, o taip pat esant odos sudirgimui, pleiskanojimui, sausai, linkusiai į uždegimus, odai.


Abrikosų kauliukų aliejus (Aprikot kernel oil - Prunus armeniaca) - tai dar vienas vertingas aliejus, gaunamas iš abrikosų kauliukų. Abrikosų kauliukų kosmetinio aliejaus sudėtyje yra daug vitaminų (ypač A, B1, B2, B6, F ir E) ir mineralų. Šis aliejus puikiai maitina, minkština ir padeda regeneruoti sausą, jautrią ir pažeistą odą, skatina kolageno ir elastano gamybos procesus, tad puikiai tinka naudoti raukšlių profilaktikai, ypač aplink akis. Giliai įsiskverbia į odą nepalikdamas riebumo pojūčio. Tinka makiažo nuvalymui, taip pat ir akių. Šį aliejų galima naudoti ir plaukų priežiūrai. Tai lengvai išsiplaunantis aliejus, kuris minkština, drėkina, plaukai tampa spindintys ir švelnūs.


Makadamijų aliejus (Macadamia oil-Macadamia Ternifolia) gaminamas iš makadamijų riešutų šalto spaudimo būdu ir rafinuojamas. Makadamijų tėvynė – Australija, kur šie riešutai laikomi šventais. Makadamijos auga ir Kalifornijoje, Brazilijoje, Havajuose. Makadamijos – unikalūs ir brangiausi pasaulyje riešutai, kurių užauga mažiau kaip pagaminama juodųjų ikrų. Iš riešutų gaminamas aliejus savo sudėtimi yra panašus į aliejų, gaunamą iš jūrų žinduolių (spermacetų). Dėl to, kad makadamijų aliejus iškart įsigeria į odą, jį vadina „greitai dingstančiu“ aliejumi. Per tūkstantį aliejaus naudojimo metų nebuvo užregistruota nei vieno netoleravimo ar neigiamo poveikio atvejo.
Aliejaus sudėtyje yra geležies, kalio, fosforo, magno ir cinko, taip pat nemažai seleno, vitamino E, fosfolipidų. Tai didžiausias augalinės kilmės Omega-7 riebiosios rūgšties šaltinis. Jame subalansuotos Omega-3, Omega-6 ir Omega-7 rūgštis, dėl to jis vienas tinkamiausių aliejų laikantis dietų ar valant organizmą. Kaip kosmetikos priemonė naudojamas:

  • audinių drėgmės ir riebalų balansui reguliuoti (palaiko odos tamprumą ir elastingumą),
  • jautriai odai (naikina odos paraudimą, šerpetojimą ir suerzinimą, taip pat reakciją į saulės spindulius),
  • įvairiems masažams (gerai įsigeria ir teigiamai veikia epidermį),
  • brandžios ir vystančios odos priežiūrai (lėtina odos senėjimo procesą),
  • švelnios ir pažeistos odos, taip pat paakių makiažui valyti,
  • sausų ir pažeistų plaukų (po cheminės šukuosenos) priežiūrai.


Sviestmedžio (taukmedžio) sviestas (Shea butter- Vitellaria paradoxa). Tūkstančius metų natūralų, gryną, nerafinuotą taukmedžių sviestą naudojo antikinio Egipto karališkosios šeimos narai, tarp jų ir garsioji Kleopatra. Jie vertino stebuklingąsias, gydomąsias šio tepalo savybes. Šiandien taukmedžių sviestas plačiai naudojamas medicinoje, kosmetikos ir šokolado pramonėje. Jis dedamas į plaukų, kūno, veido odos priežiūros priemones.  Sviestmedžio sviestas lydosi 42-45 C, todėl palengva tirpsta ant odos, labai gerai ir gana greitai įsigeria. Nerafinuotas taukmedžių sviestas turi konservuojančių ir bakterijas naikinančių savybių, todėl labai ilgai negenda. Nors jis yra ganėtinai riebus, tačiau jame nėra įprastinio aliejaus, todėl ant odos nepalieka nemalonaus riebalų pojūčio.
Nerafinuotame sviestmedžių svieste yra daug muilo nesunaikinamų medžiagų, todėl jis ilgai išsilaiko odos sluoksniuose, nes jį sunkiai nuplauna šarminiai muilai ir vanduo. Sviestmedžių svieste gausu vitaminų E (veikia kaip antioksidantas, atitolinantis senėjimo procesus, mažinantis vėžinių ląstelių atsiradimo galimybę) bei vitamino A (skatina ląstelių atsinaujinimą, regeneraciją -jaunina odą, o taip pat efektyviai maitina ir ramina sausą, šiurkščią, raukšlėtą, spuoguotą odą).
Sviestmedžio sviestas tinka suskeldėjusiai odai, randų prevencijai, gydo nušutusią kūdikių odelę, gelbsti nuo strijų nėštumo metu, skatina plaukų augimą, turi natūralią UV apsaugą, nuramina vyrų odą, ypač po skutimosi, tinka esant alergijoms, nudegimams, nušalimams, vabzdžių įkandimams.


Kakavos sviestas (Cocoa butter - Theobroma cacao ) - nepakeičiamas sausos, šiurkščios, elastingumą ir gyvybingumą praradusios odos priežiūrai. Su odą minkštinančiomis nepakeičiamosiomis riebiosiomis rūgštimis ir antioksidantais, kakavos sviestas stiprina odos elastingumą, padeda apsisaugoti nuo strijų susidarymo, yra ideali priemonė nėštumo metu. Ekologiškas kakavos sviestas yra kietos, kaip kad dauguma sviestų, konsistencijos, tačiau jis tirpsta nuo kūno temperatūros ir susigeria į odą.



Simondsijų (Jojoba- Simmondsia chinensis) aliejus pasižymi odą raminančiomis ir švelninančiomis savybėmis. Jis lengvai susigeria į odą nepalikdamas riebaus sluoksnio. Veiksmingai saugo odą nuo išsausėjimo, lėtina ląstelių senėjimą, puikia tinka masažams ir makiažo valymui. Simondsia chinensis, dar vadinama “Laukiniu lazdynu” arba jojoba, auga Pietų Amerikos dykumose. Jo šaknys neretai pasiekia 30 metrų gylį, tokiu būdu jis surenka drėgmę iš giliausių dirvožemio sluoksnių ir apsisaugo nuo išdžiuvimo. Kiekvienais metais medis duoda gausų aliejingų “grūdų” derlių iš kurių spaudžiamas skystasis simondsijų vaškas, kurio savybės iš esmės skiriasi nuo kitų aliejų, tačiau, jos ne mažiau vertingos. Savo sudėtimi, šis aliejus stebėtinai panašus į sebumą (odos išskiriamus riebalus). Simondsijų aliejus sureguliuoja odos ir plaukų išskiriamą riebalų pusiausvyra, todėl idealiai tinka tiek riebios, tiek sausos odos bei riebių ir sausų plaukų priežiūrai.
Simondsijų aliejus:
  • saugo odos ląsteles nuo išsausėjimo;
  • atstato odos ir plaukų riebalų pusiausvyrą;
  • ramina, saugo ir švelnina, todėl tinka jautriai odai;
  • didina odos elastingumą ir lėtina jos senėjimą
  • tinka bet kokio tipo odai
  • nedirgina, todėl naudojamas kūdikių odos priežiūrai
  • atstato pažeisto plauko struktūrą
  • stabdo plaukų slinkimą


Kviečių gemalų aliejus (Wheat germ oil - Triticum vulgaris)Kviečio grūdo gemale yra 6-10% natūralaus aliejaus, kuriame labai daug  (250mg/100ml aliejaus) vitamino E, natūralaus antioksidanto, palmitino, stearino, lanolino riebiųjų rūgščių, mineralų. Tokios sudėties kviečių gemalų aliejus ypač naudingas sausos, sudirgintos, senstančios odos priežiūrai. Gerina medžiagų apykaitą, išlygina odą ir daro ją elastingą. Gali būti sėkmingai naudojamas tiek sausos, tiek riebios odos priežiūrai. Ypač rekomenduojama tepti jautrias odos vietas. Naudojamas sausų ir nugairintų lūpų masažui. Rekomenduojama masažui ir vyresnio amžiaus odos maitinimui.



      Sezamų aliejus (Sesame oil - Sesamum indicum
kosmetikoje pradėtas naudoti gana seniai. Jis gali patekti giliai į odą, minkština ir valo ją, išveda metabolizmo produktus, nešvarumus, mirusias ląsteles. Veikia odą kaip natūralus antioksidantas, užkerta kelią ankstyvam odos senėjimui. Šis aliejus atstato odos sveikatą, užgydo žaizdeles, įtrūkimus, nudegimus ir malšina skausmą. Natūraliai drėkina odą, ramina saulėje nudegusią ir sudirgusią odą. Naudojant veido odos priežiūrai, galima maišyti su eteriniais aliejais. Po nuolatinio sezamų aliejaus naudojimo oda keičiasi taip, jog jos nebeįmanoma atpažinti. Sezamų aliejus yra gera antibakterinė priemonė odai ir nagams. Aliejus tinka visų tipų odai, o labiausiai - sausai, išsekusiai ir pleiskanojančiai. Rekomenduojama naudoti kasdien visų tipų odai (taip pat ir paakiams) bei švelniai kūdikių odelei.


Avokado aliejus (Avocado oil- Persea americana)turi labai daug linolo (Omega 6), oleino, palmitino riebiųjų rūgščių, vitaminų A, B1, B2, D ir E. Avokadų aliejus yra nuostabus odos minkštintojas, tinka paakių ir kaklo odai, į epidermį prasiskverbia giliau nei dauguma kitų aliejų. Tyrimais įrodyta, kad avokadų aliejus didina kolageno kiekį odoje. Taip pat šis aliejus - puiki plaukų priežiūros priemonė -juos pamaitina, suteikia blizgesį, elastingumą, skatina augimą. Muilui šis aliejus nuostabus tuo, kad daugelis aliejaus savybių išlieka net po reakcijos su šarmu.




2 komentarai:

  1. Kaip manot, ar man tiktų šis balzamas sausiems plaukams - http://kosmetikosguru.lt/naturali-plauku-kosmetika/cosmo-naturali-plauku-kosmetika/Apsauginis-plauku-balzamas-kondicionierius-suteikiantis-purumo ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, gaila neradau sudėties šio balzamo, bet pardavėjai nurodo jį kaip natūralų. Jei jums eitų šį balzamą pačiupinėt "gyvai" ir sudėty nerastumėt mano aprašytų http://naturalusmuilas.blogspot.com/2011/03/kas-gi-yra-tie-sls-paraben-ir-kitos.html
    blogiukų, tuomet mėginkit. Bet ir natūralus gali neatitikti jūsų norų, gali būt per sunkus ar kaip tik mažai drėkint. Nors sausiems plaukams ieškočiau kitokio, šis jums gali būt per lengvas.
    Jei mėgstate eksperimentuot, pamėginkit plaukus sutept nerafinuotu kokosų aliejumi, paikykite kelias valandas ar net per naktį ir išplaukite kelissyk su šampūnu. Turėtų labai atgaivinti plaukus ;)

    AtsakytiPanaikinti